HC Energie Karlovy Vary

Kašeho zásah zajistil energetikům tři body na ledě Litvínova

Od začátku velmi vyrovnané utkání, ve kterém bylo k vidění mnoho šancí na obou stranách. V sedmé minutě otevřel skóre Hanzl. Jednobrankové vedení nevydrželo Litvínovu dlouho. Ve 13. minutě srovnal utkání Jakub Flek. Ve třetí třetině se postaral o svou premiérovou branku v extraligovém ročníku David Kaše, díky němu si Karlovy Vary odváží z Litvínova tři body.
Tipsport extraliga, 18 (ČT), ne 15.11.2020, Zimní stadion Ivana Hlinky
Litvínov
Karlovy Vary
1:2
1:1, 0:0, 0:1
Branky a nahrávky: 7. M. Hanzl (Ščotka, P. Zdráhal) – 13. Flek (D. Kaše), 48. D. Kaše (Hladonik, Flek).
Rozhodčí: Kika, Kubičík – Ganger, Klouček
vyloučení5:3
využití0:0
oslabení0:0
střely na branku26:26
zblokované střely7:12
hity7:4
vhazování35:28
Litvínov: Godla – Irving, Ščotka, Balinskis, Cibulskis, Kudla, Demel, Štich (A) – P. Zdráhal, M. Hanzl (A), Jarůšek – Pospíšil, V. Hübl (C), F. Lukeš – Myšák, Gerhát, Válek – Zygmunt, Helt, M. Havelka.
Karlovy Vary: F. Novotný – M. Rohan (A), Šenkeřík, Graňák, Plutnar, Pulpán (A), Zábranský, Weinhold – Hladonik, D. Kaše, Flek – M. Kadlec, T. Mikúš, O. Beránek – Koblasa, Černoch, Kohout – Redlich, Skuhravý (C), Vondráček.

Komentář k utkání

Díky Martinu Kadlecovi si Energie připsala první velkou šanci ihned v první minutě. Kadlec zůstal před Godlou úplně sám a svižnou střelou prověřil pozornost litvínovského brankáře. V 6. minutě měl plné betony práce také karlovarský maskovaný muž, když dostal přesně nabito od Jarůška Patrik Zdráhal, který těsně minul klec Karlových Varů. Druhý pokus v podání Litvínova byl úspěšný. Martin Hanzl doklepl kotouč po střele Ščotky za záda Filipa Novotného. V 8. minutě poslal prudkou střelu z levého kruhu, kterou Godla schoval mezi betony. Solidní úspěšnost v přesilových hrách mohla Energie ukázat, když byl faulován Jakub Flek. Dobře si počínal Koblasa, který dělovou ránou nakonec nepřekonal brankáře Vervy. Následně zůstal gólman domácích ležet na ledové ploše po zákroku, Kaše z mezikruží poslal kotouč na Petra Koblosu, kterému se nepodařilo zasadit puk do prázdné brány. Početní převahu ale Energie využít nedokázala. Ve 13. minutě nahrávka Kašeho našla Jakuba Fleka, jenž rychlou střelou srovnal skóre. O dvě minuty později David Štich po obrovské chybě nabil přímo na hokejku Davida Kaše, který se pokoušel z otočky poslat Energii do jednobrankového vedení. Posledních pět minut se celky přetahovaly o útočné pásmo, nikdo však neohrozil brankoviště. Energetikům se v první periodě podařilo soupeře přestřílet.

Ve 23. minutě se znovu do šance dostal Vondráček, jehož střelu zastavil pozorný brankář Litvínova. O chvilku později se na ledové ploše objevili jedny litvínovské brusle navíc a Energie si tak zahrála přesilovou hru. Tentokrát provedení nebylo ideální, Karlovarští se do šancí příliš nedostávali, Vervě se dařilo posouvat kotouče do bezpečné vzdálenosti. Beránek rychle pronikl po levém křídle, konečná střela nezamířila za Godlova záda. Po početní převaze se ukázal Litvínov, kdy Hanzlův pokus sice nebyl úspěšný, ale dorážka Irvinga byla přinejmenším velice nepříjemná pro karlovarského brankáře. Přesilové hry se po 30 minutách hry dočkali také domácí, když Kadlec poslal k zemi Irvinga. Početní převahy s pětiprocentní úspěšností zatím nejsou silnou stránkou Litvínova. Šanci si vybojoval Viktor Hübl střelou z mezikruží, následně přidal pokus František Lukeš a také Ščotka. Litvínovská přesilovka zůstala nevyužitá.

NEJLEPŠÍ HRÁČ UTKÁNÍ
DavidKaše
útočník
G 1
A 1
+/- +2
TM 0

Do samostatného úniku se potom dostal štírek Jakub Flek, kterého nechala obrana domácích za svými záda. Flekovi se nepodařilo zakončit, pouze posunul Godlu do brankoviště. Ve 37. minutě před komerční přestávkou usedli na trestnou lavici Beránek s Cibulskisem za menší potyčku. Ve hře čtyři na čtyři se zkoušel prosadit Pospíšil, střela mířila těsně vedle vzdálenější tyče, vzápětí na druhé straně znovu Jakub Flek, jehož pokus schoval brankář domácích do své výstroje. Jedenačtyřicet vteřin před koncem druhé periody v rohu kluziště krosčekoval Helt Jiřího Černocha, který si tak vysloužil dvě minuty na trestné lavici. Koblasa poslal dělovku z vrcholu levého kruhu, ale rána trefila pouze Jiřího Černocha. Po čtyřiceti minutách hry bylo skóre vyrovnané 1:1.

Třiačtysřicátá minuta přinesla velkou šanci Litvínova, o kterou se postaral Viktor Hübl, ale brankář energetiků si pokus litvínovského útočníka pohlídal. Hüblovu šanci vystřídal pokus Jakuba Fleka, který si sjel až před Godlu, ale ten volná místa vytěsnil. Ve 48. minutě Energie odskočila na rozdíl jedné branky, díky gólu Davida Kašeho, který se prosadil poprvé v letošní sezoně. Odpovědět se pokoušel Irving střelou od modré čáry, ale Novotný byl připravený k zákroku. Litvínov se snažil o upravení skóre, dobře rozjetí energetici nepustili litvínovské hráče do útočné třetiny, natož do gólové šance. V 57. minutě zkoušel pozornost Novotného Helt, ale trefil pouze rameno karlovarského brankáře. 90 vteřin před koncem poslední části opustil Godla brankoviště a Verva to zkoušel se šesti bruslaři v poli. 60 vteřin bylo pro energetiky kritických, Litvínov se držel v pásmu, motal se kolem hostujícího brankoviště a bombardoval Filipa Novotného střelami. Demel to zkoušel hned po vhazování, ale gólman Karlových Varů stačil zasáhnout. Energie z vyrovnaného zápasu bere tři body.

Ohlasy trenérů

Vladimír Országh (HC Verva Litvínov): „Hodnotí se to těžko, protože nemáme žádné body. Měli jsme velký problém s některými jejich útočníky, přestože jsme věděli, že je to brejkové mužstvo. Dlouho jsme byli blízko bodovému zápisu, měli jsme i nějaké šance, ale v nich musíme být daleko důraznější. Prohra samozřejmě mrzí, zápasy jdou v rychlém sledu. Rozebereme si to, ale už se musíme připravovat na další utkání. Body, které jsme získali venku, budou dobré jen tehdy, když to potvrdíme i vítězstvím doma. To se nám dnes bohužel nepodařilo.“

Martin Pešout (HC Energie Karlovy Vary): „Dokázali jsme využít toho, že jsme v pátek nehráli a Litvínov měl v nohách těžké utkání s Plzní. Měli jsme lepší pohyb a více šancí, ale díky Godlovi byl zápas vyrovnaný až do samotného konce. Do polsední chvíle jsme se museli strachovat o výsledek. Je až zarážející, že jsme asi pětkrát ujeli sami na bránu a nedokázali jsme z toho vstřelit žádnou branku.“

Související články