HC Energie Karlovy Vary

Divoké derby! Energie doma opět vítězí

Otřepaná fráze, že derby nemá favorita, platí pořád. V těch posledních ale favorit je, je jím vždy domácí tým. Hosté zvítězili v derby naposledy na podzim roku 2019 a tato statistika se potvrdila i tentokrát. Energetici měli v utkání pasáže, kdy soupeře jasně přehrávali, proměnili však málo šancí a nechali soupeře na sebe se dotáhnout. Rozhodnutí přišlo v samotném závěru, krásnou akci zakončil Jan Hladonik. Energetici tak ve druhém letošním derby opět vítězí.
Tipsport extraliga, 44 (O2), pá 21.1.2022
Karlovy Vary
Plzeň
5:4
1:0, 2:1, 2:3
Branky a nahrávky: 6. Dlapa, 33. O. Beránek, 36. Koblasa ( Kohout, Rohan), 44. Hladonik, 54. Hladonik (Vondráček, T. Mikúš) – 27. Blomstrand (Čerešňák, Bulíř), 41. Schleiss (Budík, Čerešňák), 47. F. Suchý (F. Přikryl, Bulíř), 48. Bulíř (Čerešňák, Mertl)
Rozhodčí: Jeřábek, Veselý - Pešek, Malý
vyloučení7:5
využití0:2
oslabení0:0
střely na branku29:27
zblokované střely10:11
hity2:1
vhazování34:20
diváci1000
Karlovy Vary: Novotný (48. Habal) – Martin Rohan, Plutnar, Parkkonen, Dlapa, Pulpán (A), T. Havlín, Weinhold – T. Rachůnek (A), Černoch, Flek – Hladonik, T. Mikúš, Vondráček (C) – Koblasa, Kulich, Kohout – Redlich, Osmík, O. Beránek
Plzeň: Miroslav Svoboda (44. Pavlát) – Budík, Čerešňák (A), Graňák, J. Holý, L. Kaňák, J. Kindl (C), Kremláček – Dzierkals, Mertl, M. Lang – Blomstrand, Bulíř, F. Přikryl – F. Suchý, Kodýtek (A), Schleiss – M. Marcel, G. Thorell, J. Dufek.

Komentář k utkání

Karlovarští nastoupili do západočeského derby opravdu aktivně. Není se čemu divit, pauza byla kvůli odloženým zápasům dlouhá, a tak se nastřádala spousta energie. První minuty opravdu patřily domácím, ti si hned vytvořili šance a to i díky brzké přesilové hře. Energetici byli usazení v pásmu, na modré se dostal k puku Ondřej Dlapa a lehkým nahozením, které propadlo až do sítě, otevřel v šesté minutě skóre utkání. Hned na to ale měla Plzeň velikou šanci na srovnání, nabídlo se jí totiž dvojité početní výhody. V té byla nastřelena tyčka, z dorážky se pak pálilo do prázdné brány, ale skvělý brankářský zákrok předvedl Rohan. Tempo první třetiny bylo poměrně vysoké, hrálo se ale zatím především technicky. Pravé derby začalo na ledě až ve druhé části.

I do té totiž Karlovarští vstoupili velmi aktivně a hned na soupeře vyslali množství střel, další branka ale nepřišla. Energetici měli sice množství šancí, žádnou se jim ale nepodařilo využít. Po několik zákrocích došlo k vyloučení Plutnara a Plzni se díky úspěšné střele Ludwiga Blomstranda podařilo vyrovnat. Poté ale opět začali úřadovat energetici. Nejprve se při hře ve čtyřech dostal do přečíslení Beránek s Kohoutem, zakončení na sebe vzal Ondřej Beránek a z úhlu se trefil přesně pod břevno. Energetikům se tou dobou nelíbilo několik výroků rozhodčího a možná i díky tomu byli pořádně nahecovaní. Vidět to bylo i na ledě, byli takřka všude a stále se tlačili do šancí, v zakončení ale tolik štěstí neměli. To se změnilo při další akci. Vhazování v útočném pásmu, rychlá střela a dorážka Petra Koblasy znamenala dvoubrankové vedení.

Energetici byli na koni a o minutu později už zvedali ruce nad hlavu znovu, branka jim ale nebyla uznána, jelikož rozhodčí předčasně přerušil hru. Na ledě se ke konci druhé části začalo hlavně hodně přiostřovat, ale rozhodčí nechávali většinu zákroků plynout. Hra se tak dostala do poslední části, kterou načala dobře Plzeň. Uběhlo jen devatenáct vteřin a prosadil se Jan Schleiss, na drama tak bylo zaděláno. Energetici ale bleskurychle odpověděli. Po chybě v obraně hostů se před odkrytou bránou dostal k puku Jan Hladonik a bez problémů navýšil vedení energetiků. Plzeňský brankář Svoboda čtvrtou branku ve své síti psychiky neunesl, doslova roztřískal svou hokejku o branku a odjel střídat, na hřiště se tak dostal Pavlát.

Když už to vypadlo, že Energie zasadila Plzni rozhodující branku, tak se vše změnilo. Nejprve se krásnou tečí z předbrankového prostoru prosadil Filip Suchý, následně na něj ve dvojité přesilovce navázal Michal Bulíř. Novotný přepustil místo Habalovi, bylo vyrovnáno a začínalo se odznovu, s mírnou psychickou převahou Plzně. Kromě hokejových situacích byly k vidění i sociální interkace mezi ledem a tribunou, například Bulířův prostředníček směrem ke karlovarskému kotli. Následně na tuto akci bylo k vidění i něco krásného hokejového a to karlovarská gólová akce. Několik přesných a rychlých přihrávek, na jejichž konci stál Jan Hladonik. Plzeň už v závěru odpovědět nedokázala, nepomohla ani hra bez brankáře. Opět se tak potvrdilo, že derby vyhrávají domácí.

Ohlasy trenérů

Tomáš Mariška (HC Energie Karlovy Vary): Jsme rádi, že jsme po dlouhé době mohli odehrát utkání. Mělo to dneska víceméně všechno, co od derby očekáváme, jak ho známe. Chyběli akorát diváci. Měli jsme chuť, dobře jsme vstoupili, měli jsme dobrý pohyb a dali jsme první branku. Když soupeř vyrovnal, tak jsme byli o něco aktivnější a dokázali jsme odskočit. Tam jsme ale měli zanechat trochu chladnější hlavu a nenechat se strhnout tím tempem ke zbytečným faulům. Měli jsme moc vyloučených hráčů, dvě přesilovky ve třech. Kdybychom takhle nedisciplinovaně pokračovali v dalších zápasech, tak by nás to stálo body. Měli jsme i trošku štěstí. Jsem rád za bojovnost, ale bylo to hodně hektické a hodně nepřesné. Za mě to bylo dané tou dlouhou pauzou a věřím, že v dalších zápasech se trochu uklidníme. Snad soutěž bude pokračovat v trochu v lepším tempu.

Václav Baďouček (HC Škoda Plzeň): Měli jsme hrozně špatnou první třetinu, už ten vstup byl katastrofální, hned v první minutě brejk dva na jednoho, další střídání oslabení. Špatně sehraná přesilovka, naše hra byla hrozně špatná. Ve druhé se to trochu zlepšilo, nebyl tam ale z naší strany tlak do brány, ten přišel až v závěrečné třetině. Hned v úvodu snížení, pak zase nabídnutí brejku domácím. Zvedli jsme se, dokázali jsme vyrovnat, ale bohužel jsme soupeři nabídli co ho zdobí a to brejk. Utkání dopadlo jak dopadlo, nás to mrzí, na čtyři góly venku by se body měli přivézt.

Fotogalerie

Související články

Ohlasy k zápasu | pá 21.1.2022

Hladonik: Dnes tomu chyběla jen plná hala