HC Energie Karlovy Vary

Nedělní odpoledne přineslo devět gólů a tři body!

TELH: HC Energie Karlovy Vary - HC Vítkovice Ridera 5:4 (2:2, 2:1, 1:1)
Pát zápasů bez bodu, čtyři zápasy bez vstřelené branky. Na to vše energetici v neděli zapomněli a předvedli jeden z nejlepších výkonů v letošní sezoně, díky kterému si po zásluze připsali na konto tři body. Zápas s Vítkovicemi byl pořádně divoký, skóre se přelévalo jako na houpačce a do poslední chvíle nebylo jisté, který celek se bude na konci radovat. Díky poctivé práci v obraně v závěru zápasu a mnoha využitým šancím ale tři body zůstaly v Karlových Varech, a po dlouhé době se tak mohlo slavit.
Tipsport extraliga, 20. kolo, ne 13.11.2016
Karlovy Vary
Vítkovice
5:4
2:2, 2:1, 1:1
Branky a nahrávky: 2. Sičák (Vachovec, V. Tomeček), 14. Tuominen (Sičák, M. Rohan), 23. Skuhravý (Vachovec), 38. T. Rachůnek (Tomáš Dvořák, Tuominen), 42. Kindl (Gorčík) – 1. P. Zdráhal (Sloboda, Kucsera), 10. Hudeček (Sloboda), 29. Vandas (O. Roman, Sloboda), 44. Kucsera (O. Roman). Rozhodčí: Lacina, Souček – Jelínek, Pešek. Vyloučení: 4:5. Využití: 1:2. V oslabení: 1:1. Diváci: 2211. Střely na branku: 40:27. Průběh utkání: 0:1, 1:1, 1:2, 2:2, 3:2, 3:3, 5:3, 5:4.
Karlovy Vary: Závorka – Harant, Dujsík, Sičák, M. Rohan, Tomáš Dvořák, Rýgl – T. Rachůnek, Tuominen, Mikulík – Vachovec, Skuhravý (C), V. Tomeček – Mullane, Kindl, Gorčík – Harkabus, Gríger, Flek.
Vítkovice: Bartošák – Hrbas, Sloboda, Výtisk (C), Sedlák, L. Kovář, D. Krenželok, Puzič – Kucsera, O. Roman, P. Zdráhal – D. Květoň, Stastny, Tybor – Kolouch, Vandas, Illéš – Hudeček, Tomi.

Komentář k utkání

Dva střelecky nejméně úspěšné celky v extralize předvedly to, co se od nich asi čekalo nejméně, gólovou smršť. Začátek zápasu byl opravdu divoký, vždyť po necelých devadesáti vteřinách oba celky vstřelily po jedné brance. Jako první se dostaly do vedení Vítkovice, když se po čtyřiadvaceti vteřinách prosadil Patrik Zdráhal dorážkou z předbrankového prostoru. Netrvalo to ale dlouho a i domácí fanoušci se mohli radovat, zapříčinil se o to střelou z mezikruží Vladimír Sičák. Domácí si krátce na to zahráli i svou první přesilovou, tu se jim ale, jak je již téměř zvykem, využít nepodařilo. V polovině třetiny měli energetici k dispozici další početní výhodu, v té branka padla, ale do jiné branky než se čekalo. V oslabení ujel kupředu Jan Hudeček a trefil se přesně nad lapačku Tomáše Závorky. To v první třetině ale nebylo vše, fanoušci se ještě dočkali vyrovnání. Puk se přes celé útočné pásmo dostal k Henri Tuominenovi, který se již nemýlil, a vsítil tak svou první branku v dresu Energie a zároveň v celé extralize.

Druhá perioda nabídla stejně atraktivní hokej jako ta první, možná ještě o něco zajímavější. Hodně se při hře přitvrdilo, to ale až spíše ve druhé části prostřední periody. Po dvou a půl minutách se totiž dokázal střelecky prosadit kapitán Energie Václav Skuhravý, a poprvé v zápase tak poslal domácí do vedení. V polovině druhé třetiny měli k dispozici přesilovou hru také hosté, kteří ji tentokrát již využili. Tvrdou střelu od modré se před bránou podařilo tečovat Michalu Vandasovi, který tak utkání opět vyrovnal, avšak ne na dlouho. Jak již bylo zmíněno, nedělní střetnutí se proměnilo v gólovou přestřelku. Necelé tři minuty před koncem prostřední periody se dostal v přesilové hře ke střele z kruhu Tomáš Rachůnek, přesunující se Bartošák neměl moc šancí puk zachytit.

Start do třetí třetiny se energetikům vydařil stejně jako do té druhé, tentokrát skórovali hned po sedmašedesáti vteřinách. Krásnou souhrou se prezentovali Sebastian Gorčík a Denis Kindl, přičemž druhý jmenovaný stál u úspěšného zakončení. Zbytečné vyloučené v obranném pásmu ale stálo energetiky vytvořený dvoubrankový náskok, který se o pár minut později ztenčil. V přesilovce totiž puk do odkryté klece dorazil Lukáš Kucsera a o zápletku bylo opět postaráno. Karlovarští hokejisté byli i nadále velmi aktivní a soupeře často dostávali pod tlak, psychiku jim ale deptal skvělými zákroky Patrik Bartošák, ten svůj tým zachránil jisto jistě minimálně od dalších tří gólů. Vítkovice sáhly v závěru k riskantnímu kroku a již dvě a půl minuty před koncem odvolaly brankáře, ani to jim ale nepomohlo, a tři body tak zůstaly v KV Areně.

Ohlasy trenérů

Mikuláš Antonik (HC Energie Karlovy Vary): My jsme rádi, že jsme po dlouhé době získali tři body, nicméně start do utkání byl špatný, kdy jsme z první akce dostali gól. Dobré bylo, že jsme dnes dali pět gólů, což se nám moc často nestává, ale naopak jsme měli také dost problémů v obranném pásmu, byla tam spousta kotoučů které jsme nedokázali dát z obranného pásma, spoustu puků jsme ztratili ve středním pásmu. Nicméně opakuji dobré bylo, že jsme vstřelili pět branek a získali jsme dnes tři body, což je pro nás pozitivní.

Pavel Trnka (HC Vítkovice Ridera): Prvotně gratuluji soupeři k zisku plného počtu bodů. Hodnotit naší hru v podstatě nemůžu, protože jsme se dnes vůbec nepříblížili k tomu jsme měli hrát a co nás zdobilo v posledních zápasech. Nebylo tam absolutně nic. Možná je pozitivní, že jsme dali čtyři góly, ale na úkor toho, že se nám totálně rozpadlo obranné pásmo. V defenzivě jsme neplnili vůbec nic z toho co jsme měli, kdy jsme zbytečně ztráceli kotouče, všude jsme byli pozdě, všechny souboje jsme prohrávali. Máme v kádru určité hráče, kteří mají svoje role a neplní je. Můžeme stokrát opakovat, že máme velkou marodku, ale v ní to vůbec není. Máme dostatečný kádr na to, aby hráči, kteří za ně zaskakují plnili to co mají. Závěrem řeknu, že ti hráči, kteří tady jsou a měli by dokazovat, že na extraligu mají, momentálně dokazují, že na ní nemají.

Fotogalerie

Související články

Ohlasy k zápasu | ne 13.11.2016

Byl to infarktový souboj, říká Denis Kindl