HC Energie Karlovy Vary

Střelecká převaha bez užitku, v Ostravě Energie nebodovala

HC Vítkovice Ridera - HC Energie 3:1 (2:1, 1:0, 0:0)
Hokejisté Energie svou trudnou bilanci venkovních utkání nevylepšili ani v Ostravě. Proti Vítkovicím se trápili v zakončení a ze 40 střeleckých pokusů dostali za záda domácího brankáře jediný. Milan Mikulík pouze snižoval náskok soupeře, ten už si však vedení pohlídal až do konce.
Tipsport extraliga, 33. kolo, st 28.12.2016, Ostravar aréna
Vítkovice
Karlovy Vary
3:1
2:1, 1:0, 0:0
Branky a nahrávky: 7. O. Roman (Tybor, Kucsera), 19. Urbanec (Olesz), 28. E. Němec (Kucsera) – 19. Mikulík (T. Rachůnek). Rozhodčí: Pešina, Úlehla – Gebauer, Lederer . Vyloučení: 3:5. Využití: Bez využití. V oslabení: 1:0. Diváci: 6837. Střely na branku: 31:40.
Vítkovice: Dolejš (Bartošák) – Sloboda (A), Urbanec, Hrbas, Baranka, L. Kovář, Výtisk (A), Sedlák – Tybor, O. Roman, Kucsera – Hudeček, Stastny, Olesz (C) – Vandas, E. Němec, D. Květoň – Tomi, Balán, Illéš – Szturc
Karlovy Vary: Honzík (Závorka) – Dujsík, Harant, Sičák (A), M. Rohan, Rýgl, Tomáš Dvořák, Benák, J. Tomeček – Mikulík, Tuominen, T. Rachůnek – Davídek, Skuhravý (C), Vachovec (A) – Kindl, Dušek, Mullane – Kohout, Gríger, Harkabus

Komentář k utkání

Karlovarští přijeli do Vítkovic s posilněným sebevědomím z předešlého duelu, ve kterém zvládli porazit silnou Kometu. Oba celky se do utkání vrhly po hlavě a velmi aktivně. První větší šancí měla domácí Ridera. Hned v první minutě vyzkoušel Honzíkovu pozornost Radoslav Tybor. Vzápětí se Energie vrhla do protiútoku, nicméně ani hosté se z branky neradovali. V páté minutě přišlo karlovarské vyloučení. Vítkovice sice přesilovou hru nezužitkovaly, ovšem dvě vteřiny po návratu vyloučeného Mikulíka na led se domácím přeci jen podařilo skórovat. Tybor si vybruslil před Honzíka, avšak minul karlovarskou klec. Puk se od zadního mantinelu odrazil k Ondřeji Romanovi, jenž neměl s dorážkou problém a otevřel brankový účet. Šanci navýšit navýšit vedení měl ve 13. minutě právě Ondřej Roman. Po pohledné individuální akci se dostal až před Honzíka, ale nevyšla mu finální klička. Naopak srovnat mohl Václav Skuhravý, jenže jeho úmysl přečetl Dolejš.

Domácí postupně navyšovali tlak, který nakonec vyústil v gól. Běžela devatenáctá minuta, když poslal Olesz kotouč na modrou čáru, kde napřáhl Patrik Urbanec a prostřelil vše, co mu stálo v cestě, včetně brankáře Honzíka. Neuběhla ani minuta od tohoto momentu a Západočeši se radovali ze snížení. Tomáš Rachůnek nahodil na vítkovickou branku, před kterou stál Milan Mikulík, jenž usměrnil kotouč za Daniela Dolejše. Po zbytek první periody bylo karlovarské mužstvo aktivnější, jako kdyby je branka nabudila. Vítkovice se nemohly vymanit z držení energetiků. Přes velký tlak se Energii skórovat nepodařilo, stav tak byl po první části příznivější pro domácí Rideru.

Druhé dějství začala lépe Energie. První šanci měl bek Harant, jehož pokus skončil pod Dolejšovou lapačkou. Utkání se dál hrálo ve vysokém tempu. Oba týmy měly dobré šance. Dobrou možnost vyrovnat měla Energie, když nejprve ve 25. minutě putoval na trestnou lavici Kucsera a následně na začátku 27. minuty byl vyloučen vítkovický Vandas, měli hosté početní výhodu 5 na 3 třicet pět sekund. Naopak ve vlastním oslabení udeřili domácí. Navrátilec z trestné lavice Kucsera využil zaváhání kapitána Energie Skuhravého a našel volného Erika Němce před karlovarskou brankou, který nabídku neodmítl a poslal Vítkovice do vedení 3:1. Karlovarští dál bojovali, ovšem proti nim stál výtečný Daniel Dolejš. Vítkovický strážce branky si poradil i s aktivní dvojicí Davídek - Skuhravý, která si vytvořila ve 35. minutě dobré šance. Na druhé straně držel hostující naděje David Honzík. Honzík zpacifikoval i pokusy, v této třetině velmi aktivního, Yana Stastného. Do konce třetiny se už stav neměnil, a tak si Vítkovice vzaly do třetí třetiny vedení 3:1.

Pro zajímavost, Energie vyhrála v každé třetině úvodní vhazování. I přes to měla první šanci Ridera. Romanův pokus zneškodnil Honzík. Karlovarští však stále neskládali zbraně a hnali se za snížením. Do branky se tlačil Mikulík, druhou branku však nepřidal. Další příležitost měl Rýgl, který zkoušel štěstí od modré čáry, ale Dolejš inkasovat nehodlal. Největší šanci Karlových Varů ve třetí třetině měl Milan Mikulík, když ujel s Henri Tuominenem, nicméně ani tento puk se za Dolejše nevešel. Od té doby bylo aktivnější domácí mužstvo. Oba gólmani drželi své týmy. Bývalý energetik Stanislav Balán prověřil Honzíka, ale jeho pokus a následné dorážky Tomiho a Szturce pochytal brankář Energie. V poslední desetiminutovce byl v karlovarském dresu nejvíce vidět Václav Skuhravý. Přes jeho snahu a střelecké pokusy se hosté nezmohli ani na kontaktní branku. Všechny tři body tak zůstávají ve vítkovické Ostravar aréně.

Ohlasy trenérů

Pavel Trnka (HC Vítkovice Ridera): První třetina byla z naší strany výborná. Tedy až na poslední tři minuty, kdy jsme soupeři dovolili vstřelit branku. Bohužel jsme v ní opět neproměnili šance, ale to je náš dlouhodobý problém. Druhá třetina už byla trošku rozháraná, ale i proto, že se soupeř zlepšil. Jsem ale rád, že jsme si výsledek v třetí třetině pohlídali. Pro nás to jsou další důležité body.

Jan Tlačil (HC Energie Karlovy Vary): My jsme utkání nezačali dobře. Hráči neplnili to, co jsme si řekli na poradě, a dostávali jsme se pod tlak. Z toho pramenily fauly. Druhá třetina už byla lepší. Ale paradoxně jsme dostali gól v naší přesilovce a krátce poté, co jsme nevyužili přesilovku pět na tři. To byl zřejmě klíčový moment. Hráči pak už byli pod velkým tlakem a závěr utkání už nezvládli.

Související články

Preview k zápasu | út 27.12.2016

Vítkovice nabírají formu. Potrápí je Energie?