HC Energie Karlovy Vary

Tři králové nadělili jen bod, Energie padla s lídrem v nájezdech

Na Tři krále přijel do Karlových Varů lídr tabulky z Liberce. Navzdory papírovým předpokladům energetici svého soupeře od samého začátku proháněli a dokonce si ve druhé třetině vypracovali dvougólový náskok. Nervy drásající závěr utkání za nerozhodného stavu rozsekl až vítězným nájezdem liberecký Marek Kvapil.
Tipsport extraliga, 33. kolo, ne 6.1.2019
Karlovy Vary
Liberec
2:3sn
1:0,1:2, 0:0 - 0:0
Branky a nahrávky: 12. Sičák (R. Vlach, T. Mikúš), 24. Flek (Gríger, T. Rachůnek) – 25. J. Vlach (M. Zachar, Ševc), 34. P. Jelínek (L. Krenželok), rozh. náj. Kvapil. Vyšší tresty: 62. Tomáš Filippi (LIB) 10 min. - nesportovní chování.
Rozhodčí: Svoboda, Hejduk – Lhotský, Malý
vyloučení6:7
využití1:0
oslabení0:0
střely na branku20:29
zblokované střely6:11
hity17:10
vhazování32:36
diváci3698
Karlovy Vary: F. Novotný – Plutnar, Šenkeřík, Kovačevič, Kozák, Sičák (A), M. Rohan, Šafář – T. Rachůnek, Gríger, Flek – O. Beránek, R. Vlach, Kohout – J. Černý, Skuhravý (C), Gorčík – T. Mikúš, Balán (A), Lapšanský
Liberec: Will – Derner, Stříteský, Šmíd (A), T. Hanousek, Ševc, Doherty, Havlín – Birner, Redenbach, L. Hudáček – M. Kvapil, Filippi, Lenc – L. Krenželok, P. Jelínek (C), Ordoš - M. Zachar, J. Vlach, Valský

Komentář k utkání

Tříkrálový duel týmů z opačných konců tabulky začal dosti zhurta, již po sedmnácti sekundách hry musel hostující gólman lovit ze sítě jistý předmět. Tím však nebyl kotouč, nýbrž útočník Energie Dávid Gríger, jenž po souboji před brankou celým svým objemem překročil brankovou čáru. Důraz utkání zanedlouho pocítil i čárový rozhodčí Miroslav Lhotský, kterého zasáhl nahozený kotouč přímo do nechráněné oblasti lokte, s viditelnou bolestí však sudí dokázal po krátkém přerušení v zápase pokračovat. Karlovarským se obecně vydařil vstup do utkání překvapivě lépe, lídra tabulky pořádně proháněly všechny ofenzivní lajny zelenobílých a tlak domácích ještě narostl v úvodu brzké přesilovky. Paradoxně však zbytek tohoto vyloučení posloužil Bílým Tygrům k tomu, aby se také konečně prorvali k brance Novotného a následnou dvojici slepených přesilových her plnou bravurních kombinací hostů ustáli energetici jen horko těžko. Ovšem když to Liberci nevyšlo v přesilovce ani na podruhé, sám se dopustil osudového faulu. Díky početní převaze totiž zůstal sám před brankou Willa Vladimír Sičák a jakmile dostal skvělý křižný pas od pravého mantinelu, už jen doklepl do páté mezírky. Ve hře modrobílých stále přibývalo chyb, zatímco Západočeši fungovali jako hodinky vyrobené nejlepším švýcarským hodinářem. V podstatě většina šancí první třetiny vycházela z jejich hokejek. Akorát ke střele se už tolikrát nedostávali, v obraně to týmu z Podještědí přece jen ještě šlapalo, což znamenalo, že další změnu skóre již úvodní dějství nepřineslo.

I přes izolepou zalepená dvířka od střídačky, v čemž určitě neměl prsty karlovarský maskot, nastoupil Liberec i do periody druhé. A přestávka hostům viditelně pomohla, už od zahajovacího buly totiž dokázali srovnat krok s domácím výběrem a dokonce i převzít ofenzivní iniciativu. Jenže co to bylo hostům platné, když přesně čtyři minuty po začátku třetiny ujeli do přečíslení Dávid Gríger a Jakub Flek, který dostal od svého slovenského kolegy skvělý pas do levého kruhu a mistrovskou střelou se trefil přesně k tyči. Ovšem odpověď Severočechů na sebe nechala čekat pouze 27 sekund, díky skvělému postavení před brankou totiž mohl Jaroslav Vlach doťuknout vyraženou střelu do úplně odkryté branky.

NEJLEPŠÍ HRÁČ UTKÁNÍ
JakubFlek
útočník
G 1
A 0
+/- +1
TM 0

Tato hektická půlminuta pořádně rozproudila dění na ledě, kanonáda na obou stranách vyletěla kvantitativně až nad střechu karlovarské haly a oba gólmani neměli odpočinku. Nejvíce se pak vytáhl domácí Filip Novotný, který vleže za zády vykopl jasný gól Radana Lence mířící z úhlu do prázdné klece. Ve druhé polovině třetiny se poměrně zaplnily trestné lavice, během dvou minut byli totiž vyloučení dva hosté a jeden zástupce Karlových Varů, žádná z následných pěti různých početních kombinací však k další brance nevedla. Ovšem hra v plném počtu už ano, šest minut před sirénou totiž z okraje brankoviště navzdory všem fyzikálním zákonům liberecký kapitán Petr Jelínek vymetl šibenici a rázem se hrálo zase od nuly. A když Ladislav Šmíd promáchl v mezikruží zachycenou rozehrávku zpoza domácí branky a Dávid Gríger ani nadvakrát neprotlačil přečíslení Energie za Romana Willa, šlo se do šaten za nerozhodného stavu.

Ve třetí třetině bylo ještě hodně o co hrát a toho si byla obě mužstva dobře vědoma, hra se tedy na obou stranách poměrně zjednodušila s cílem minimalizovat chyby. To však neznamenalo, že by najednou úplně došly zásoby ofenzivních akcí, zejména ze zelenobílého tábora vyráželi hráči na zteč na území nepřátelského pásma, aby zde znepříjemnili život Romanu Willovi. Ovšem ten i za pomoci skvěle sešikovaných obranných řad z Liberce bez větších komplikací likvidoval všechny pokusy mířící jeho směrem, díky čemuž se dopředu postupně dostávali také hosté. S postupem času nicméně v jejich hře prudce narůstala frekvence chyb a kolem poloviny dějství už byly otěže utkání znovu pevně v rukavicích energetiků. Řinčení karlovarských zbraní ale zanedlouho utichlo vinou oslabení, to sice domácí zvládli přesně podle plánu, ale ani plném počtu to už nešlo jako předtím. Bílí Tygři totiž chytli nový dech a začali střílet odevšad, odkud to bylo jen fyzicky možné. Vítězný gól pro hosty byl skutečně na spadnutí, proti stála jen závora jménem Filip Novotný. V posledních minutách se však probudili i Karlovarští a všechny hráče čekal nervy drásající závěr utkání. V poslední minutě se ještě fantasticky předvedl Roman Will, když zachránil nádherným zákrokem střelu Martina Kohouta z první, která mířila přímo do nechráněné sítě. I díky tomuto zákroku utkání dospělo nakonec až do prodloužení.

Do něj nastoupili Bílí Tygři ve čtyřech, jelikož pár vteřin před koncem dostali domácí menší trest za nesportovní chování, Liberec měl tedy skvělou šanci urvat druhý bod. A rozhodně se o to snažil s maximálním nasazením, ovšem energetici bravurně odráželi jeden útok Severočechů za druhým a nakonec si dokonce sami vybojovali přesilovku, která se nakonec protáhla až do samého závěru prodloužení. V ní byl centimetry od rozhodnutí Tomáš Mikúš, kotouč však dále než na brankovou čáru nedostal. A když čtyři vteřiny před sirénou Stanislav Balán trefil zblízka jen tyč, muselo se rozhodnout až v nájezdech. Tam o druhém bodu pro Liberec rozhodl Tyler Redenbach.

Ohlasy trenérů

Filip Pešán (Bílí Tygři Liberec): Nás během 24 hodin čekali dva extrémně brusliví soupeři, znali jsme sílu domácího týmu. Ze začátku jsme hledali koncentraci, protože hrát dva zápasy takto krátce po sobě není jednoduchá věc. Jsem rád, že jsme tu koncentraci během zápasu našli a našli i cestu, jak domácí tým porazit.

Tomáš Mariška (HC Energie Karlovy Vary): Dneska jsme získali bod s lídrem extraligové tabulky, což je pro nás velmi pozitivní. Ještě pozitivnější je výkon, který dneska naši hráči předvedli a za který šla velká pochvala do kabiny. Liberec je suverénně nejvíc ofenzivní tým extraligy, ale my jsme dokázali na hraně svých sil a obětavosti čelit jejich tlaku a ještě si vypracovat několik slibných šancí a příležitosti. Vytvářeli jsme si velmi dobré pasáže a šance, které se nám měly ovšem dařit trochu lépe proměňovat, ale nedali jsme je. Konec zápasu byl emocionálně vyhecovaný z obou stran, přelévalo se to nahoru dolů. Nepodařilo se nám vstřelit branku ani na konci základní části, ani na konci prodloužení. V nájezdech se pak ukázala ofenzivní kvalita soupeře, kdy oni vstřelili dvě branky, my jsme nedali žádnou. Diváci i my bychom si představovali větší bodový zisk, ale získat bod s Libercem je pro nás vždycky cenné.

Fotogalerie

Související články